Marjon Bohré - Vertrouw je me soms niet?

Vertrouw je me soms niet?

‘Mam, mag ik met Sophie naar de bioscoop? In de stad? Met de tram?’

Het leek me helemaal geen goed idee. Ze waren nog maar acht. En mijn dochter was nog nooit alleen met de tram naar de stad geweest.

‘Vertrouw je me soms niet?’ zei ze boos.

En misschien had ze wel een punt, al zou ik dat nooit zo zeggen.

Vertrouwen: het is er of het is er niet. 

Als het er is, dan hoeven we er niet over te praten. Als het er niet is, durven we er vaak niet over te praten. Dat maakt het lastig om te weten wat vertrouwen eigenlijk is.

Hoe bepalen we eigenlijk of we iemand kunnen vertrouwen? Charles Feltman beschrijft in zijn Thin Book of Trust vier onderdelen waarop we iemand bewust of onbewust beoordelen. Is hij of zij ons vertrouwen waard? Dit zijn ze:

1. Oprechtheid

Ben je eerlijk? zeg je wat je meent en meen je wat je zegt? Dan kan ik je geloven en je serieus nemen. En als je je mening geeft weet ik dat die valide is, dat ik er iets mee kan en dat je mening onderbouwd is. Bovendien merk ik dat er geen verschil is tussen je daden en je woorden.

2. Betrouwbaarheid

Hou je je aan je afspraken en kom je je beloftes na? En als dat niet lukt, zorg je dan dat je me tijdig informeert over wat er aan de hand is en hoe je het op gaat lossen?

3. Competentie

Ben je in staat te doen wat van je verwacht wordt? Heb je de vaardigheden, de kennis, de capaciteiten en de middelen om te doen wat je me toezegt? Kun je om hulp vragen als je niet verder kunt, of rommel je maar wat aan, in de hoop dat niemand er achter komt.

4. Betrokkenheid, zorg

Kan ik erop vertrouwen dat je mijn belang in het oog hebt? Dat je, naast je eigen belang ook mijn belang kent en in het oog houdt. Of, als dat niet kan, vertel je mij eerlijk waarom je aan een ander belang prioriteit hebt gegeven?

Kan ik je vertrouwen?

Alle vier de elementen samen bepalen of ik je vertrouwen kan en of anderen mij vertrouwen kunnen. Maar vaak weegt het laatste element, betrokkenheid, het zwaarst.  Als je eigen belang altijd voorop staat kun je nog zo oprecht, betrouwbaar en competent zijn, het vertrouwen zal niet groeien. Andersom geldt dat als je het belang van anderen zorgvuldig meeneemt in je afwegingen, dan zal het vertrouwen in jou steeds groter worden.

Mijn dochter ontwikkelde de competentie om met de tram naar de stad te gaan. En we spraken af dat ze ons altijd liet weten waar ze is. Door dat te doen, maakte ze duidelijk dat ze mijn belangen in het oog houdt. En daarom durf ik haar te vertrouwen.

Gerelateerde blogs

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Cookie-instellingen

Op deze website worden verschillende cookies gebruikt. We maken onderscheid tussen functionele, analytische en marketing-cookies. Je kunt zelf kiezen welke cookies wel en niet geplaatst mogen worden.


We meten bezoekers op onze website via Google Analytics, om onze website te verbeteren Het bijhouden van bezoekgedrag is geanonimiseerd en dus niet terug te leiden naar jouw persoon.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Liever niet
Accepteren