Marjon Bohré - Oordeel

Wat jouw oordeel zegt over jou

Toen zei ze tegen me: ‘wie ben jij eigenlijk dat je me dit vertelt? Je hebt alleen maar een MBO opleiding.’ Ik was echt wel een beetje flabbergasted toen ze dat zo zei. Wat moet ik daar nou van denken?’ Marieke kijkt nog net zo ongelovig alsof het net gebeurd is.

Je denkt misschien dat dit niet echt gebeurd is. Maar serieus, ik was er zelf bij. Mensen vormen waardeoordelen over elkaar die gebaseerd zijn op nauwelijks relevante informatie. En uiten dat soms op een manier waar je broek van afzakt. Gemeen eigenlijk.

Waarom hebben mensen zo snel een negatief oordeel over elkaar? En wat moet je met zo’n opmerking? Hoe kun je die interpreteren?

Er is een verschil tussen constructieve feedback en een gemene opmerking.

Constructieve feedback gaat over verbetermogelijkheden. Maar twijfelt niet aan de intrinsieke waarde die iemand als persoon heeft. Sterker nog, als je iemand niet op waarde schat, neem je waarschijnlijk niet eens de moeite om constructieve feedback te geven. Het interesseert je dan niet of die ander beter wordt.

In dit geval gaat het om een oordeel over wat iemand waard is. Gebaseerd op het opleidingsniveau. Met geen ander doel dan om iemand de mond te snoeren en op z’n plek te zetten. Je denkt misschien dat dat nauwelijks voorkomt. Maar wees eerlijk.

We doen dat allemaal wel eens.

Een oordeel vellen over iemand anders. Misschien niet hardop, maar we denken het wel.

‘Dat kan toch eigenlijk niet, zo’n grote dure auto als je bij de overheid werkt. Dat is allemaal gemeenschapsgeld.’
‘Met zo’n dikke kont moet je toch zo’n spijkerbroek niet dragen.’
‘Als ik er zo uit zou zien, zou ik zeker mijn ogen laten liften.’
‘Wie denkt hij wel dat hij is, hij is net van school af. Hij werkt hier nog maar een half jaar.’

‘We judge people in areas where we’re vulnerable to shame’ – Brené Brown

Een oordeel over een ander komt vaak voort uit een gevoel van tekortschieten over onszelf. Als ik me goed voel over mijn lichaam, waarom zou ik dan iets willen zeggen over de achterkant van een ander? Als ik me zeker voel over mijn bijdrage op mijn werk, dan hoef ik me niet bedreigd te voelen door iemand die net van school komt en zijn bijdrage wil leveren.

Wat je zegt, ben je zelf, riepen we vroeger op het schoolplein.

En eigenlijk is dat nog steeds net zo waar. Het oordeel dat we hebben over anderen, of we dat nu uitspreken of niet, zegt vooral iets over onszelf.

Dus eigenlijk is zij zelf onzeker over haar opleiding?’ vraagt Marieke. Dat zou heel goed kunnen. Maar daar schiet Marieke natuurlijk niets mee op. Wat haar wel kan helpen is om duidelijke grenzen te stellen. Tegen haar te zeggen dat die opmerking niet relevant was en dat Marieke het niet prettig vond dat ze dat zei. Daarmee leg je de verantwoordelijkheid voor haar uitspraak bij zender. Waar die ook hoort.

Mmm…  lastig, zegt Marieke, ‘maar ik ga het proberen. Ik kan het niet zomaar laten lopen’.

Gerelateerde blogs

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Cookie-instellingen

Op deze website worden verschillende cookies gebruikt. We maken onderscheid tussen functionele, analytische en marketing-cookies. Je kunt zelf kiezen welke cookies wel en niet geplaatst mogen worden.


We meten bezoekers op onze website via Google Analytics, om onze website te verbeteren Het bijhouden van bezoekgedrag is geanonimiseerd en dus niet terug te leiden naar jouw persoon.
  • _ga
  • _gid
  • _gat

Liever niet
Accepteren