‘Zij wil niet veranderen. Daarom kan ik mijn doel niet halen.’
‘We doen alles nu online. Dat belemmert ons om in verbinding te zijn.’
‘Ik moet in deze functie bereikbaar zijn. Dus echte rust heb ik eigenlijk niet.’
We kennen allemaal deze belemmeringen en blokkades. Met sommigen daarvan zijn we het snel eens. Andere gedachten kunnen we bij onze gesprekspartners wel opmerken en ter discussie stellen. Maar onze eigen blokkades ter discussie stellen? Dat valt niet altijd mee.
Zo’n belemmering is niet altijd onwaar. Soms hebben keuzes, posities of gebeurtenissen consequenties in ons leven. Zeker. Maar soms is de belemmering die ons écht tegen houdt, een heel andere.
Laten we eens kijken naar die drie voorbeelden:
Is ‘zij’ de reden dat jij je doel niet haalt? Of is haar weerstand tegen jouw verandering misschien dat zij een andere mening heeft? En is de échte blokkade voor verandering dat we slecht luisteren naar anderen en niet echt open staan om ons eigen wereldbeeld ter discussie te stellen?
Is het online werken de belemmering om écht in verbinding te zijn? Of was het altijd al ongemakkelijk om het met elkaar te hebben over wat verdriet doet, wat zorgen en angst geeft, waar we gespannen of geïrriteerd over zijn. En geven we Teams en Zoom nu de schuld van ons eigen ongemak?
Moet je echt altijd bereikbaar zijn? Of is dat een manier om je onmisbaar te voelen? Durf je eigenlijk niet goed te delegeren omdat je niet heel helder bent in je verwachtingen en feedback met je medewerkers uit de weg gaat? Zodat uiteindelijk je zelf toch alles nog even langs moet krijgen om te zorgen dat het perfect is?
Wat is er eigenlijk waar van die belemmeringen? Of vertel je jezelf misschien een goed verhaal zodat je de ongemakkelijke waarheid nog even niet onder ogen hoeft te zien?
Als je durft los te laten wat je niet meer dient, dan ontstaat een nieuwe werkelijkheid. Dan heb je ruimte om nieuwe keuzes te maken. Die jou dichter bij je waarden brengen. Dichter bij het leven wat je leiden wilt. Dichter bij de mens die je ten diepste wilt zijn.