Negatieve emoties noemen we ze soms. Emoties waar we niet blij van worden, die ons dwars zitten. Maar zijn ze daarmee ook negatief?
Welnee!
Negatieve emoties bestaan niet
Ze zijn misschien onprettig of ongemakkelijk, maar ook die emoties geven je belangrijke informatie. Zo vertelt angst je over wat wellicht onveilig is. En boosheid geeft aan dat iemand over je grens heen gaat.
Zo ook teleurstelling. Dat heeft te maken met beelden in je hoofd. Verwachtingen en ideale plaatjes. Wensen, diepgevoeld, of soms niet eens bewust. En dat dan de werkelijkheid heel anders is.
Je verwacht dat je nieuwe collega heel pragmatisch is en dat je er veel van kunt leren. Dan blijkt dat jij zelf misschien veel meer inzicht en ervaring te delen had dan je vooraf had voorzien en dat het met dat leren dus wel tegenvalt.
Je verwacht dat je je managementteam kunt overtuigen om je project te steunen met het volle bedrag dat je begroot hebt. Dan blijkt dat ze het niet eens besproken hebben omdat de agenda veel te vol was.
Je verwacht een rondje buiten te lopen om wat licht en lucht op te doen. Dan is het de hele dag grijs en mistig en voelen je voeten koud en vochtig.
De betekenis van teleurstelling
Teleurstelling vertelt je dat je verwachting niet synchroon loopt met de werkelijkheid. Dat je misschien iets moet doen aan je verwachting, omdat het realiteitsgehalte groter kan. Of dat je duidelijker moet zijn over die verwachting, omdat het moeilijk is voor anderen om te voldoen aan iets waarvan ze niet weten dat het er is.
Teleurstelling als waardevolle informatiebron
Leven zonder verwachting is haast niet mogelijk. En teleurstelling hoort er dus ook bij. Dat is niet erg. Het is waardevolle informatie! Voel het, benoem het, leer ervan en ga weer verder.
In deel 2 van het boek Emoties doe je maar thuis, lees je over twintig veel voorkomende emoties. Wat ze je vertellen, waar ze je toe stimuleren, wat je er mee kunt doen en welke verwarring er soms ontstaat.